Sărbătorile de Iarnă se apropie cu paşi repezi, iar unul dintre cele mai importante momente din această perioadă este masa de Crăciun alături de familie şi prieteni.
Vestea bună este că nu trebuie să petreci zile în şir în bucătărie ca să pregăteşti un meniu copios, dimpotrivă. Există o mulţime de preparate uşor de pregătit, la preţuri accesibile.
Descoperă
mai jos 2 idei de meniuri pentru masa de Crăciun, care să îţi trezească
inspiraţia:
Meniu
1
Un meniu
tradiţional şi simplu e întotdeauna o idee bună, mai ales dacă oaspeţii tăi
iubesc preparatele clasice româneşti. Iată ce feluri de mâncare poţi prepara
pentru o masă tradiţională, pe care să o pregăteşti uşor şi rapid:
Aperitive:
platouri reci cu mezeluri şi brânzeturi tradiţionale. Alege câteva feluri de mezeluri şi specialităţi pe
bază de carne tradiţionale, precum slaniuta, salamul uscat, toba sau lebărul.
La capitolul brânzeturi poţi opta pentru telemea de vacă sau de oaie. Serveşte
cu pâine proaspătă, roşii şi sare din belşug.
Fel
principal 1: friptură de porc la cuptor. Un preparat perfect pentru masa de Crăciun, friptura
de porc nu necesită prea multe pregătiri. Alege carne fragedă, precum
muşchiuleţul sau pulpa de porc, marineaz-o cu condimentele preferate şi
pregăteşte-o la cuptor alături de legumele preferate.
Fel
principal 2: sarmale. Dintr-un
meniu tradiţional de Crăciun nu pot lipsi sarmalele. Fie că le prepari acasă,
fie că le cumperi sau le comanzi de la un restaurant, acestea vor fi cu
siguranţă pe placul invitaţilor tăi. Serveşte-le cu smântână, ardei iute şi
pâine.
Deşert:
cozonac. Cozonacul este
desertul ideal pentru o masă de Crăciun tradiţională. Îl poţi pregăti acasă sau
cumpără de la cofetărie, în funcţie de timpul de care dispui. Serveşte-l
alături de prosecco, vin dulce sau un pahar de Campari Orange.
Meniu
2
Masa de
Crăciun nu trebuie să conţină exclusiv preparate tradiţionale. Poţi face un mix
între clasic şi modern, dacă vrei un meniu uşor de realizat, care să fie pe
placul tuturor:
Aperitive:
platou cu salam crud-uscat, brânzeturi maturate şi fructe. Un astfel de platou se pregăteşte rapid şi va merge de minune cu băuturi precum
Campari Orange, Aperol Spritz sau chiar şi tărie, cum ar fi vodca sau
tequila. Ca să pregăteşti băuturile uşor, optează pentru variante versatile,
cum ar fi Campari sau prosecco.
Fel
principal 1: ciorbă de văcuţa. Un preparat numai bun pentru o masă de Crăciun îmbelşugată, ciorba de
văcuţa se prepară uşor. Serveşte-o cu ardei iute, smântâna şi pâine.
Fel
principal 2: friptură de curcan. Un curcan la cuptor nu doar că se pregăteşte rapid, ci este şi foarte
gustos. Serveşte-l cu cartofi ţărăneşti sau salata.
Deşert:
tiramisu. Ce-ar fi să
optezi pentru un altfel de deşert la masa de Crăciun? Tiramisu reprezintă o
opţiune minunată: se prepară la rece şi rezistă foarte bine în frigider. În
plus, merge de minune cu un pahar de vin, Campari sau Aperol.
Inspiră-te din ideile de preparate de mai sus ca să alcătuieşti meniul pentru masa de Crăciun rapid şi uşor. Optează pentru mâncăruri simple, aperitive de calitate şi nu uita nici de băuturile potrivite.